WordPress weboldal készítése Azure-ral – lépésről lépésre

A WordPress egy hatékony, széles körben használt eszköz weboldalak és blogok készítéséhez. Egyaránt ingyenes és nyílt forráskódú, valamint hatalmas felhasználóbázissal rendelkezik. Már a Microsoft Azure-ral is percek alatt elkészítheted a saját WordPress oldalad, ráadásul diákként mindezt teljesen ingyen teheted meg!

Mielőtt elkezdenénk, győződj meg róla, hogy aktiváltad az ingyenes diák Azure csomagod. Bankkártyaadatokra nem lesz szükség.

Kezdjünk is hozzá!

Bejelentkezés az Azure-ba

Navigálj az Azure portálra:

http://portal.azure.com

és jelentkezz be a Microsoft fiókoddal.

Új weboldal készítése az Azure-ban

Válaszd a  +ÚJ > Web + mobil > Összes megjelenítése menüt a bal oldalon. Ezzel lehetőséged nyílik egy új weboldal létrehozására meglévő sablonok használatával. Mi most a WordPress sablont fogjuk kiválasztani a piactéren.

01

Számos WordPress sablont megtalálhatsz itt, de nekünk most egy egyszerűre van szükségünk, amely működik az ingyenes Azure előfizetéseddel. Gépeld be a WordPress szót a keresőbe, hogy megtaláld a szükséges sablont, majd válaszd a WordPress-t a keresési eredmények közül.

02

Amikor kiválasztod a WordPress-t, megjelenik a sablonnal elkészített weboldal leírása. Kattints a Létrehozás gombra, hogy hozzáláthass a weboldalad elkészítéséhez:

03

Konfiguráld a weboldalad beállításait

A megjelenő WordPress lapon számos opciót láthatsz, mint pl. az App Service neve, az Előfizetés, vagy az Erőforráscsoport.

App Service Neve: határozz meg egy URL címet a weboldaladhoz (bizonoyosodj meg róla, hogy egy zöld pipa jelenik meg a szövegdoboz jobb oldalán; ez jelzi számodra, hogy a cím még nincs használatban. Könnyen megjegyezhető címet válassz, mert ezen lesz elérhető a weboldalad! A cím az URLcimed.azurewebsites.net alakot fogja kapni.

Előfizetés: diákként a DreamSpark előfizetésed segítségével ingyenesen elkészítheted a WordPress oldalad. Válaszd ezt az opciót!

Erőforráscsoport: az erőforráscsoport segítséget nyújt ahhoz, hogy számos Azure-erőforrást egységesen kezelhess, azok felügyeletét megkönnyítő tárolót hozhass létre. Egyelőre válasszuk az alapértelmezett tárolót.

App Service – csomag / Hely: itt az alkalmazás tárolóját választhatod ki. Ez határozza meg az alkalmazáshoz társított helyet, funkciókat, illetve költség- és számítási erőforrásokat. Ezt az opciót is hagyhatjuk alapértelmezettként.

Adatbázis: adatbázis létrehozásához kattints a menüpontra, majd nevezd el az adatbázisod. Típusnak válaszd a Megosztott opciót, helyszínnek (Location) pedig a jobb teljesítmény érdekében válassz az App Service hellyel megegyezőt. A tarifacsomagok közül a Merkúr a költségmentes opció.

Jogi feltételek: a feltételek elfogadása szükséges ahhoz, hogy létrehozhassuk a WordPress oldalunkat.

Rögzítés az irányítópulton: létrehozhatsz egy csempét az irányítópultodon, hogy a weboldalad beállításait kényelmesebben elérd.

04 05

A Létrehozás gombra kattintva visszakerülsz a vezérlőpultra, és megkezdődik a WordPress oldalad üzembe helyezése.

Néhány percen belül weboldalad elkészül, majd az eredményt összegezve megtekintheted:

 06

 

A baloldali navigációs sávból kattints az Minden erőforrás menüpontra, ahol megtalálhatod a WordPress oldalad:

07_b

Válaszd ki az App Service-ed. A megjelenő ablakban rákkatinthatsz a WordPress URL címére, ahol elérhető az imént elkészített oldal.

 

09_c

A WordPress oldalad szerkesztése

Mivel első alkalommal látogatod meg a WordPress weboldalad, mindenekelőtt ki kell töltened a WordPress ötperces telepítőjét.

Add meg a honlapod nevét, egy felhasználónevet és jelszót, írd be az e-mail címed, majd kattints a WordPress telepítése gombra. A WordPress telepítését követően be is jelentkezhetsz.

A Bejelentkezés gomb megnyomása után írd be a korábban megadott felhasználóneved és jelszavad, ezzel a WordPress oldalad kezdőlapjára kerülsz, ahol elkezdheted szerkeszteni azt.

Ha többet szeretnél megtudni az oldal konfigurálásáról, látogass el a WordPress.org ezen linkjére.

Szólj hozzá!

komment