Tegyünk képeket a riportokra?

Kővári Attila BI és adattárház blogjaKővári Attila

A logókat már egyszer kitárgyaltuk a Tegyünk logót a riportra? című cikkben. Most nézzük meg mi a helyzet a képekkel.

Érdemes egy jó képpel feldobni az „unalmas” riportjainkat?

Röviden és tömören: Nem. Számtalan dolog szól ellenne kezdve a rossz adat/tinta aránytól (data-ink ratio), a felesleges zajon át a figyelem eltereléséig. Ezekhez már csak egy dolgot tennék: Ami elsőre tetszik az később unalmas és bosszantó lesz…. Szóval inkább ne.

Most nézzünk meg egy másik érdekes kérdést:

Tegyünk-e képeket a vezetői beszámolókba?

Story következik: Évek óta keressük az alternatívákat a Power Point beszámolók kiváltására. A probléma nem az, hogy a vezetők még mindig Power Point-ban kérik a beszámolókat, hanem az, hogy az elemzők vért izzadnak ezek előállításával. Nehezen automatizálható, időt rabló tevékenység ez, amely elveszi az időt a lényegi feladatoktól.

Az önkiszolgáló BI workshopon mutatok egy két módszert, amivel csökkenteni lehet a fájdalmat és, – ha igény van rá – bemutatok néhány kísérletet: Mivel kísérletezünk, mi lehet alternatívája a Power Point-nak, és ilyenkor elő szoktam venni néhány nyers munkát is.

Az egyik ilyen kísérleti vezetői dashboardon voltak képek, amelyek segítették a számokat kontextusba helyezni a mondanivalót célba juttatni. Az hogy milyen kép volt ez most lényegtelen. A lényeg, hogy akik látták ezt a beszámolót, azok évekkel később is emlékeztek a képre. A számokra nem, de a képre és annak mondanivalójára igen.

Összefoglalva: Napról napra frissülő riportokon nem érdemes képeket használni, de statikus vezetői beszámolókban érdemes lehet kísérletezni a téma megérését, megjegyzését egyszersítő, a mondanivaló célba juttatását segítő képekkel. Még nem csináltunk ilyet, nincs még éles tapasztalatunk vele, de ha lesz, beszámolok róla.
ÖNKISZOLGÁLÓ BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2016. május 24.-i Önkiszolgáló BI workshopra.

Részletek >>


  

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

Szólj hozzá!

komment