SelectedValue()

Kővári Attila BI és adattárház blogjaKővári Attila
Készülök a holnaputáni Power BI workshopra és közben eszembe jutott, hogy nemrég kijött egy új függvény (SelectedValue), amellyel egyszerűbbé tehetjük a workshopon használt mutatószámok közül egy-kettő előállítását.
Először nézzük a megoldandó problémákat:

Elemzői magyarázat

Adott egy dashboard, amely szépen mutatja hogy mely termékek forgalma marad el a céltól. A menedzserünk szereti, mert kapásból látja hogy hol kell beavatkoznia, de szeretné azt is látni, hogy miért nem értük el a célt. Épp ezért arra kér, hogy az elemzők magyarázatai jelenjenek meg a dashboardon méghozzá kontextusfüggően: Amelyik eltérésre kattint, annak az eltérésnek a magyarázata jelenjen meg szövegesen.
Megj.: A vezetői dashboardok interaktivitásának tervezése sem triviális feladat. Jó téma, úgyhogy írok majd erről is hamarosan.

Dinamikus dashboard cím

A másik megoldandó probléma, a dashboardjaink címének dinamikus változtatása. Szeretnénk, ha az aktulásis hónap, a kiválasztott termék neve jelenjen meg a dashboard címében, hogy nyomtatás után is tudjuk milyen számokat látunk a dashboardon.
Mindkét probléma megoldására az IF(), HASONEVALUE(), VALUES() függvények segítségével összeállított mutatószámot használtuk. A függvények nem bonyolultak, a mutatószám is egyszerű de tanfolyami keretek között sok idő ment ek a magyarázattal és a képletek megírásával.
Ennek szerencsére most vége. Kijött ugyanis egy SelectedValue() nevű függvény amivel a fenti problémákat egyszerűen meg tudjuk oldani. A probléma megoldásához le kell kérdeznünk az aktuális szűrést. Régen (két hónappal ezelőtt 😊) ezt így tudtuk megoldani:
IF(HASONEVALUE(‘Tábla[Oszlop]); VALUES(‘Tábla'[Oszlop]); "Az elemzői komment megtekintéséhez kattints egy termékre")
Most így:
SelectedValue(‘Tábla[Oszlop]; "Az elemzői komment megtekintéséhez kattints egy termékre")
Nem egetrengető újdonság, de a segítségével megspórolunk pár percet a tanfolyamon, amit más problémák megoldására tudunk használni. Úgyhogy használni fogjuk kedden 😊
A SelectedValue() függvény egyéb felhasználási lehetőségeit itt megismerheti.POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2017. szeptember 5.-i Power BI workshopra.

Részletek >>


  
ÖNKISZOLGÁLÓ BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2017. szeptember 19.-i Önkiszolgáló BI workshopra.

Részletek >>


  

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

Szólj hozzá!

komment