Nekem nem ezt ígérték kérem…

Kővári Attila BI és adattárház blogjaKővári Attila

Mi lehet annak az oka, hogy az objektíve sikeres BI és adattárház projektek egy része szubjektíve sikertelen? Vajon miért van az, hogy sikertelennek érzik a felhasználók az amúgy sikeres projektet? Vajon miért a rossz dolgok jutnak az eszünkbe egy olyan adattárházról vagy BI rendszerről, amelynek megvalósultak a céljai?

A lehetséges okok megtalálásához nézzünk az alábbi esetet:

Összejön az első randi ahol találkozik Vevő és Szállító. A Vevő is és a Szállító is a legjobb oldalát szeretné mutatni. Kiöltöznek, felkészülnek. Pont úgy mint egy igazi randin. A Szállító szeretné elvarázsolni a Vevőt és a Vevő is szeretné ha a Szállító szépnek és kívánatosnak látná.

Kialakul a bizalom, elkezdődik a beszélgetés, a Vevő a Szállító elé tárja a problémáit, amire a Szállító folyamatosan ontja a megoldásokat. Az „És azt tudja hogy” kérdések folyamatosan kontráz: „Az semmi. Még azt is tudja, hogy…” Csillogó, villogó grafikonokat mutat, elmondja hogy a BI vagy adattárház rendszer bevezetése után teljesen meg fog változni a Vevő élete. Vége lesz a rabszolgamunkának, innentől kezdve azzal tud majd foglalkozni amivel szeretne egy idilli, friss és rendben tartott adatparadicsomban.

Még mielőtt összeházasodnának, szűkíteniük kell a scope-ot. Nem fér bele a csillogó villogó animált diagram, de nem baj jó lesz egy egyszerű pontdiagram is. A célját eléri az is. A Vevőt kicsit bántja, hogy miért mutatta meg a Szállító neki a csillogó villogó diagramot az első találkakor, amikor sejthette, hogy nem fogja megkapni, de elfogadja. Már nem olyan édes a szőlő mint az első találkozáskor, de mindenki boldog és elfogadja, hogy ez van.

Szerződést kötnek. Egyre jobban megismerik egymást és kiderül, hogy a Vevő nem tudja majd táblagépen nézni a már statikussá egyszerűsített diagramját sem. Elkeseredik. Persze ésszel belátja, hogy a grafikont ugyanúgy lehet nézni monitoron is, de azért már nagyon el van keseredve.

Aztán elkészül az adattárház. Működik. Funkcióját ellátja, minden nap töltődik, a riportok kijönnek belőle. A Vevő átveszi, hisz a célját elérte. De pont a számára szerethető része nem valósult meg. Pont az, amibe az első találkozáskor beleszeretett. Hasznosabb munkát végez mint korábban, csak az a csoda nem következett be, amire várt. Nem azt kapta ugyanis amit az első találkozáskor mutattak neki. Persze nem haragudhat senkire. Ha jól belegondol, igazából senki sem ígérte meg a csillogó-villogó animált diagramokat. Senki nem ígérte meg, hogy táblagépen nézheti majd a riportjat.

Csak elhitették vele. Elhitették vele, hogy lehetne akár ilyenje is. És Ő elhitte. Beleélte magát és senki sem szólt rá, hogy ébresztő…

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

Szólj hozzá!

komment