Bevezetés a DevOps szemléletbe a Visual Studio 2015 segítségével

devopsprogponthu

Egy jó rendszer, alkalmazás elkészítése nem fejeződik be azon a ponton, amikor annak kódja elkészül, és mindenki örömmel veszi tudomásul, hogy az elvárásoknak megfelelően működik. Nemcsak, hogy nem fejeződik be, de gyakran a munka nehezebb része csak ekkor kezdődik! Egy rendszer felhasználói számára — főleg, ha üzleti felhasználókról van szó — az igazi értéket nem az a kód jelenti, amelyet a fejlesztő előállít, még akkor sem, ha jó minőségű kódról van szó. Az értéket az éles körülmények között működő alkalmazás képviseli, amely a felhasználókat elvárásaiknak megfelelően segíti céljaik elérésében és előttük álló akadályok leküzdésében. Fejlesztőként felhasználói szemmel kell nézned az általad készített rendszerekre, alkalmazásokra:

Alkalmazásod felhasználóknak készül. Azoknak a céloknak az elérésében, azoknak a problémáknak a megoldásában kell segítenie őket, amelyekkel munkájuk, élethelyzetük során találkoznak.

Az alkalmazásnak éles környezetben kell működnie! Hiába készítettél el egy jó rendszert, annak a nálad működő változata az ügyfél számára legfeljebb ígéretet jelent. Akkor tekinti azt hasznosnak, ha az abban az éles környezetben működik, ahol folyamatosan használhatja.

A változás az alkalmazás életének szerves része. Egy jól megtervezett és elkészített rendszer használata során a felhasználók újabb ötletekkel, elképzelésekkel állhatnak elő — vagy akár hibákat is jelezhetnek feléd. Alkalmazásodat ennek megfelelően kell módosítanod, és elérhetővé tenned.

Gyorsnak kell lenned és jó minőséget kell szállítanod! Felhasználóid számára komoly jelentőséggel bír az, hogy az ötleteiket, igényeiket gyorsan megvalósítod, a talált hibákat azonnal javítod, és az így módosított alkalmazást/rendszert birtokba vehetik.

Tanulnod kell a tapasztalatokból! Minden felhasználói visszajelzést, hibáidat, sikereidet és
megfigyeléseidet fel kell használnod, hogy azokból tanulva még értékesebb rendszert készíthess!

Ebben a magyar nyelvű, letölthető írásban egy népszerű szemléletmóddal, a DevOps-szal ismerkedhetsz meg. Ezt egyre több szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég, szervezet használja azért, hogy az üzleti működéséhez kapcsolódó szoftvereket készítsen, és biztosítsa azok folyamatos használatát.

A DevOps szemléletet — annak egyes részeit — nagyon sok eszköz támogatja. A piacon elérhető kevés teljeskörű támogatást kínáló eszközök közül az egyik a Visual Studio Team Services. Ez a Visual Studio IDE és a Microsoft Azure kapcsolódó szolgáltatásaival együtt minden fontos képességet biztosít, amellyel a DevOps megközelítési módot sikerre viheted

 

Szólj hozzá!

komment