A kontrolling szerepe egy adatvezérelt vállalatnál

Kővári Attila BI és adattárház blogjaKővári Attila

A minap egy BI bevezetés kapcsán beszélgettem egy vezérigazgatóval. A téma a „Mit vár a BI-tól” volt és ennek kapcsán került elő a következő:


“A központosított kontrolling lassú. Azonnali visszacsatolást szeretnék adni a kollégáknak. Azt szeretném, hogy a kollégák azonnal lássák döntéseik hatását. Azonnal lássák, hogy az a döntés közelebb vitte őket a cél eléréséhez vagy nem. Ne a hónap végén derüljön ki, hogy az új értékesítési stratégia volumenben növekedést generált, de ügyfélelégedettség vagy pénzügyi szempontból katasztrofálisra sikerült…”

Mindezt egy példával támasztja alá: “Anno az analóg fényképezés korában elkészítettük a fényképet, vártunk egy hetet, hogy megjöjjenek a képek a laborból és elemeztük, hogy mit kellett volna jobban csinálni. Ha az augusztus 20.-i tűzijátékot fényképeztük, akkor meg kellett várni a következő aug 20.-át ahol használhattuk a megszerzett tudást. Ma ha nem sikerül a fénykép akkor azonnal kapunk visszajelzést, azonnal be tudunk avatkozni és még a tűzijáték vége előtt tudunk változtatni. Ugyanezt az azonnaliságot szeretném behozni a vállalat döntéshozatali mechanizmusaiba. Azt szeretném hogy a frissen megszerzett tudás azonnal beépüljön a vállalat folyamataiba. Tudom, hogy ez nem csak technikai kérdés. Tudom, hogy ehhez az adathasználati szokásokat és a szervezetet is meg kell változtatni. De készen állunk a változásra. Leszedtük már az alacsonyan lógó gyümölcsöket. Az adatoktól, a szakterületektől várom, hogy fenntartsák a növekedés korábbi gyors ütemét. Nem a központi kontrolling havi riportjaitól. Azt szeretném, hogy az adattárház elkészülte után a kontrolling a riportgyártás helyett az elemzésre, a kollégák segítésére, az elemzői kultúra terjesztésére fordítsa ideje nagy részét…”

Érdekes gondolatok. Jó látni, hogy már vezérigazgatói szinten is megjelenik az igény az adatvezérelt vállalat megteremtésére. BI-os szempontból pedig igazi kihívás. Nem lehet annyival elintézni, hogy vegyetek egy önkiszolgáló BI rendszert és mindenki kapjon self-service BI képzést. A sikerhez ennél sokkal többre van szükség…
ÖNKISZOLGÁLÓ BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2016. december 6.-i Önkiszolgáló BI workshopra.

Részletek >>


  

Elválasztó

Már készül a következő cikk. Kérjen értesítést a megjelenéséről itt.

Szólj hozzá!

komment